Ce se intampla la antrenamente?

Un antrenament de Karate arata asa:

Se  intra in dojo, si dupa salut, de obicei se incepe incalzirea (se intra  in formatie de lucru sau, daca este destul loc se executa o alergare  usoara in jurul salii, plus cateva exercitii de dezmortire). Se  alearga in jurul salii in SENSUL INVERS ACELOR DE CEASORNIC.

In  formatie de lucru se trece la incalzirea propriu-zisa: gat, trunchi,  membre superioare si inferioare. Desi unii ar trece de acesta etapa in  favoarea unor activitati mai interesante, incalzirea este IMPORTANTA si  trebuie facuta cu toata seriozitatea. Asa veti avea sanse mai mici sa  va alegeti cu intinderi musculare, care sunt extrem de DUREROASE.

Punctul culminant al incalzirii il reprezinta sfoara care se executa de fiecare cat mai bine posibil.

Urmeaza prima sectiune de „lucru” KIHON (tehnicile de baza).

KUMITE este o alta sectiune importanta, care se executa in conditii de maxima siguranta. Pentru centurile „mici” acesta lupta ia forma unor exercitii PRESTABILITE. Ajungem iar la intrebarea „trebuie sa ma bat de la primul antrenament?” care isi gaseste inca o data raspunsul. NU. Si daca instructorul va arunca in lupta de prima zi, gasiti-va alta scoala pana nu e prea tarziu. KUMITE este una dintre cele mai interesante sectiuni din antrenament si ar fi pacat sa ajungeti sa va temeti tocmai de ea.

KATA reprezinta partea cea mai frumoasa a karate-ului. Atunci puteti dovedi gratie si siguranta in executarea tehnicilor invatate, inlantuite intr-un adevarat „dans” care spre gradele superioare devine tot mai „estetic”.

Partea cea mai dura a antrenamentului este FORTA. Pentru ca tehnica trebuie dublata si de muschi puternici, va trebui sa suportati si acesta sectiune. Pana la urma ar putea sa va placa.

Dupa forta, „elevii” se aduna de pe jos si trec din nou in formatie de salut (pe una sau doua linii, in ordinea descrescatoare a gradelor.)

LECTIA INCEPE SI SE TERMINA CU SALUT

 

Ce se intampla in DOJO?

Si ca sa nu aveti senzatia ca in acesta pagina nu ati gasit prea multe, iata cateva sfaturi si informatii despre cum este atmosfera in dojo, la ce trebuie sa va asteptati si mai ales cum trebuie sa reactionati la toate cate vi se vor intampla acolo. Vi se va parea ca sunt prea multe de tinut minte, dar in timp veti retine tot si veti aplica regulile fara probleme.

 

SALUTUL (REI)

Prin acesta demonstrati respect fata de superiori si fata de … sala de antrenament. Este destul de caraghios pentru un european sa salute o sala, dar sa nu uitati sa faceti acest lucru. Se executa salutul la intrarea in dojo si la iesire. Nu se iese cu spatele spre sala, ci cu spatele spre directia de mers, pentru ca astfel sa aratati respect fata de cei care mai sunt in sala sau fata de dojo in sine. Daca va consoleaza, ganditi-va ca sala de sport pentru un timp se „personifica” si veti trece mai usor peste problema salutului.

Salutul se executa „de sus” sau „de jos”. In primul caz, veti pastra pozitia bipeda, naturala, cu palmele deschise atingand coapsele, calcaiele lipite si varfurile picioarelor indreptate usor spre exterior, formand un unghi de 45 de grade. Sensei sau sempai va cere acesta pozitie spunand MUSUBI-DACHI. Chiar daca de obicei se aude numai …subi-dachi, e clar ca este pozitia din care se va saluta. Din acesta pozitie de „drepti” veti indoi usor trunchiul spre inainte. Daca sunteti aliniati si salutati un superior, privirea va fi indreptata in jos.

 

ALINIEREA !!!

Cand auziti acesta comanda veti trece in rand. Daca sunt prea multi studenti se executa alinierea pe doua randuri, daca nu … pe unul singur. In partea dreapta se aliniaza rangurile superioare. In stanga lor vor fi centurile inferioare, IN ORDINEA DESCRESCATOARE A GRADULUI, iar in partea stanga vor sta „civilii”, aceia care nu sunt imbracati in karategi, care au uitat centura sau nu au uniforma completa. Intarziatii vor sta IN PARTEA STANGA, la capat, chiar daca au uniforma completa.

 

YOI !!! … sau PREGATITI-VA !!!

Veti lua pozitia „naturala” SHIZENTAI (picioarele paralele, distanta intre ele – o latime de umar, bratele drepte, pumnii stransi indreptati usor spre inainte.)

 

SEIZA

Acesta este o pozitie de „asezat” specific japoneza. Coborati prima data genunchiul STANG, apoi cel drept. Indreptati simultan talpile, astfel incat sa va sprijiniti pe partea superioara a labelor picioarelor, cu talpile indreptate in sus. Genunchii vor fi la o latime de umar unul de celalalt, labele picioarelor apropiate (de fapt in partea aceea veti incrucisa picioarele.) Nu conteaza care picior este deasupra. Asezati-va palmele pe coapse, cu degetele indreptate spre interior. SPATELE DREPT !

 

MOKUSO (MEDITATI)

La acesta comanda inchideti ochii, respirati normal si … meditati.

 

YAME sau MOKUSO YAME

Acum s-a incheiat meditatia. Veti deschide ochii si veti reveni cu gandurile in dojo, parasind taramurile frumoase pe care le-ati vizitat in timpul meditatiei. REI Veti executa un salut din pozitia de sedere (SEIZA). Pentru a executa corect salutul, va trebui sa respectati unele reguli:

  • asezati palma STANGA pe podea putin mai in fata
  • dupa aceea veti aseza palma dreapta, incercand sa formati cu ele un triunghi (latura de jos va fi formata din cele doua degete mari asezate unul in prelungirea celuilalt, FARA A SE ATINGE, iar celelalte doua laturi vor fi formate din cele doua palme.)
  • indoiti-va din trunchi, cu fruntea spre pamant, fara a atinge insa podeaua.
  • cu capul plecat veti striga ONEGAISHEMASU, ceea ce s-ar traduce aproximativ: „Va rog, invatati-ma!”
  • indreptati-va spatele
  • aduceti palma DREAPTA pe coapsa, mai apoi palma stanga.

 

TATE !!!

La acesta comanda veti sari in picioare cu … strigat. Uneori se va dori sa va ridicati incet din SEIZA. Veti executa astfel secventa de asezare inversata. Veti indoi talpile pentru a ajunge in sprijin pe varfurile picioarelor, veti indrepta prima data piciorul DREPT, mai apoi piciorul stang.

 

IMPRASTIATI-VA !!! sau IN FORMATIE DE LUCRU !!!

Se incepe antrenamentul propriu-zis, care se va incehia cu o noua sectiune de asezare si salut. De data acesta in loc de ONEGAISHEMASU veti rosti ARIGATO GOZAIMASHITA (Multumesc.) Poate ar fi mai usor de zis DOMO, numai ca ar demonstra lipsa de respect.

 

ALTE INFORMATII UTILE CELOR CARE PASESC PENTRU PRIMA DATA IN DOJO:

Seturile de exercitii incep cu YOI. Dupa terminarea setului veti auzi YAME. Veti reveni in pozitie de „gata” (in YOI) si mai apoi veti auzi un cuvant pe care il veti iubi mult de tot YASEME (Relaxati-va!). Chiar si relaxarea se face dupa comanda. Este momentul in care va reveniti dupa efort. Acum va puteti aranja centura si uniforma. Regulamentul nu permite purtarea de discutii, desi nevoia este mare.

Daca ati intarziat putin va trebui sa asteptati sa fiti observati de instructor. Acesta va stabili daca veti executa flotari sau genoflexiuni (acestea se „ofera” daca ati venit dupa ce s-a trecut la incalzire.) Se poate sa scapati fara ele si daca studentii sunt in faza de aliniere, veti trece in partea stanga (la practicantii fara uniforma.) In acea zona se ajunga prin SPATELE sirului, nu prin fata, si asta numai dupa ce ati salutat inca o data instructorul.

Daca dintr-un motiv anume va trebui sa plecati inainte de incheierea antrenamentului, nu uitati sa anuntati INAINTE. Cand momentul de plecare a sosit, veti merge langa instructor, veti saluta, ii veti aminti ca trebuie sa plecati si, dupa ce primiti din nou acordul, salutati si plecati. La iesirea din sala, din nou REI.

La intrarea in sala, nu uitati sa puneti deoparte pantofii, sosetele, palaria, ceasul si eventualele bijuterii. Nu mestecati guma in timpul antrenamentului. Arata lipsa de respect si in cel mai bun caz veti fi invitati sa o aruncati. In caz ca aveti ghinion, s-ar putea sa fiti „rugati” sa o lipiti in par.

De multe ori veti fi in fata unor miscari sau executii „imposibile”. Incercati sa dati tot ce puteti si veti avea surpriza de a observa ca puteti mai multe pe zi ve trece. Nu veti fi fortati niciodata, dar sensei nu va fi incantat daca nu va dati silinta. Neputinta nu se pedepseste. Neseriozitatea si lenea insa atrag multe probleme.

Se poate intampla sa fiti solicitati sa numarati. Nu aveti nici o scuza daca nu ati invatat numerele pana la 10. Pentru a veni in ajutorul celor care inca nu se descurca in acest domeniu, iata numaratoarea pana la 10:

Ichi – unu

Ni – doi

San – trei

Shi – patru

Go – cinci

Roku – sase

Shichi – sapte

Hachi – opt

Ku – noua

Ju – zece

 

KIAI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nu va fie rusine sa executati acest strigat de lupta. KIAI inseamna „strigat” asa ca nu trebuie sa strigati „kiai”. Va puteti alege alte sunete sau grupuri de sunete. Multi pronunta „ha” sau „he”. Un sfat: incercati sa respectati „obligativitatea” acestui KIAI, chiar daca se va intampla sa fiti singurii care striga si sa primiti din partea „nestiutorilor” zambete si priviri mirate. Daca nu va impuneti sa executati KIAI de cate ori este nevoie, se poate ca in timpul examenului de grad sa uitati sa-l executati (pentru ca v-ati obisnuit sa-l ignorati.) Acest lucru se poate solda cu nepromovarea in gradul superior. Si ar fi pacat de munca depusa.

 

CAND TREBUIE SA EXECUTAM KIAI?

  • la trecerea intr-o pozitie (zenkutsu dachi sau altele se iau cu KIAI)
  • la ultima executie din set la executarea unei intoarceri
  • la 10 sau la 5 sau la cat cere instructorul
  • cand simtiti ca picati din picioare si aveti nevoie de un „intaritor”
  • la fiecare executie (daca instructorul a dat comanda SAIGO)
  • de fiecare data cand lucrati cu un partener salutati … la inceput si la sfarsit. Sa nu mai vorbim de eventualitatea in care sensei va solicita pentru a demonstra o tehnica !

 

Daca simtiti ca sunteti asaltati de prea multe informatii deodata, respirati profund si cititi-le inca o data. Nu sunt chiar atat de grele si uneori nu veti trece prin toate „fazele” descrise. In unele dojo-uri s-a renuntat la MOKUSO, la REI din „sezut” etc. Dar la unele reguli stricte nu s-a renuntat si ar fi pacat sa fiti luati pe nepregatite. Dupa o prima incursiune in dojo, veti intelege toate aceste reguli si veti reusi sa le aplicati. Atunci nu va mai conta unde sunteti si oriunde in lume veti fi acasa.

 

Cum ma imbrac la antrenamente?

Antrenamentul de karate este mai special si impune o vestimentatie comoda si de preferinta din fibre naturale. In multe cazuri practicantii artelor martiale obisnuiesc sa poarte o uniforma speciala. In cazul nostru ea poarta numele de karategi si ofera purtatorului multe avantaje.

Una dintre cele mai caraghioase lucruri la acesta uniforma o reprezinta „rascroiul” de la pantaloni. Desi amuzanta acesta „dotare” are un avantaj clar si anume acela ca va permite sa purtati pantalonii si … a doua oara. Daca executati sfoara sau luati pozitia KIBA DACHI cu o pereche de pantaloni mai stramti, este foarte probabil sa fiti nevoiti sa apelati la ac si la ata imediat dupa executie. Ca sa nu ne gandim la rusinea pe care trebuie sa o simta cineva care a ramas fara „turul” pantalonilor in mijlocul unui antrenament.

Sfatul oricarui practicant de karate pentru aceia care vin pentru prima oara la antrenamente este sa-si achizitioneze un karategi. Poate ca ete mai scump decat o pereche de pantaloni de trening, dar pana la urma a fost creat cu un scop si in plus arata bine. Ar mai fi de precizat ca in mod normal nu va obliga nimeni sa-l cumparati pentru a-l purta la antrenamente.

Decizia va apartine, mai ales ca sensei nu va interzice antrenarea in trening. Exista insa niste conditii. Echipamentul pe care il imbracati sa fie larg, comod si realizat din fibre naturale, iar la examenele de centura sa purtati totusi un karategi. O alta problema o reprezinta pantofii de sport. Daca doriti sa purtati asa ceva nu vi se va interzice, dar se va cere ca acestia sa fie curati. Dupa ce veti fi „maturat” pentru prima data sala cu hainele, veti intelege si de ce exista acesta conditie. Cel mai bine este sa veniti desculti. Daca in sala este o temperatura normala, nu veti avea nici o problema. Unii vin incaltati in sosete, dar in acest caz exista mari sanse de a aluneca intr-un spagat „fortat” sau in alte pozitii … incomode. Daca doriti sa aveti sentimentul unui adevarat practicant de Shotokan, imbarcati gi-ul, ramaneti desculti si legati-va centura.

 

Ce sunt cei 3 K?

S-a auzit vorbindu-se despre cei 3 R. In cazul nostru vom aminti cei 3 K : KIHON, KUMITE si KATA. In antrenamentul unui practicant de karate, cei 3 K au importanta deosebita si numai impreuna vor reusi sa ajute la formarea „elevului”. Practicate impreuna toate cele 3 „sectiuni” ale antrenamentului vor avea rezultate deosebite. Miscarile de baza, KIHON, sunt importante si vor fi exersate de mii de ori. Acestea impreuna vor constitui baza pe care se poate construi fiecare KATA si cu ajutorul caruia se poate face fata unei situatii conflictuale in viata de zi cu zi sau in cadru organizat (KUMITE).

KIHON reprezinta baza, tehnicile individuale in sine. Pozitii, blocuri, lovituri, toate avand o mare importanta si trebuind insusite corect. In cadrul antrenamentului aceste tehnici se exerseaza imediat dupa incalzire, intai de pe pozitie statica, mai apoi din miscare. Dupa aceea se va trece la exersarea combinatiilor s.a.m.d.

KATA este partea „frumoasa” a antrenamentului. Acum tehnicile de baza vor fi executate intr-o ordine prestabilita. Scopul lor era de a-i familiariza pe practicanti cu tehnicile si mai ales cu o serie de combinatii. Cand Gichin Funakoshi a pus bazele aceste arte martiale, singurul lucru la care s-a gandit au fost diversele KATA. Pe atunci nu exista KIHON, iar elevii sai invatau tehnicile direct din KATA. Nici KUMITE nu exista pentru ca Funakoshi considera ca este o practica prea agresiva.

KUMITE reprezinta cea mai „violenta” sectiune a antrenamentului. Aici se realizeaza secvente de atac si de aparare unu-la-unu sau unu-la-mai multi. Scopul este de a-i deprinde pe practicanti sa aplice rapid tehnicile invatate, sa observe „bresele” in apararea adversarului si sa le speculeze rapid si eficient, iar in ultima instanta sa poata face fata unui atac. Spre deosebire de KATA unde ai de infruntat un oponent imaginar, la KUMITE oponentul este real si de obicei opune rezistenta.

 

Exista mai multe tipuri de KUMITE dintre care amintim:

KIHON KUMITE – se realizeaza de obicei pe 1 pas (ippon kumite), 3 (sanbon kumite) sau 5 pasi (gohon kumite). Amandoi, atacatorul si „victima” iau pozitie de lupta. „Agresorul” anunta tehnica pe care o va folosi (sau aceasta va fi stabilita in prealabil de sensei.) Dupa ce a anuntat tehnica, iar oponentul a confirmat ca a inteles, cel care ataca se indreapta spre oponent si aplica tehnica anuntata anterior.

Cel care se apara va aplica cea mai potrivita tehnica pentru tipul de atac la care este supus. In timp se se apara, acesta va face un pas inapoi. In cazul celor mai avansati „aparatorul” poate sa faca pasul spre atacator.

JYU-IPPON KUMITE – sau lupta „semi-libera” se realizeaza la un pas. Cel care ataca anunta tehnica si o aplica in timp ce adversarul se va apara retragandu-se, iar apoi contra-atacand. Este posibil ca „atacatorul” sa anunte numai nivelul la care va ataca: jodan, gedan sau chudan.

 

JYU KUMITE – „lupta libera” reprezinta cea mai avansata varianta de KUMITE. Aici nu mai exista numar de pasi prestabilit si nici anuntarea tehnicilor. Cei doi „combatanti” se afla fata in fata si aplica fiecare tehnicile pe care le considera potrivite. Este varianta cea mai agresiva si de obicei nu se practica din prima zi de antrenament. Tehnicile vor fi executate CONTROLAT, pentru ca in KUMITE nu se urmareste anihilarea colegului (nu in sala de antrenament.) Situatia se schimba atunci cand esti pus in situatia de a te apara de agresori pe strada. Tehnicile se vor executa „din plin” dar avand grija sa nu fie letale. Chiar si in caz de legitima aparare este greu sa explici de ce ai ucis un om si exista posibilitatea ca legea sa nu fie deloc intelegatoare.

 

Cum se leaga centura de Karate?

Asezati centura in fata stomacului. Indoiti-o pentru a gasi mijlocul. Acum veti incepe de la stomac, acolo unde ati „plasat” mijlocul. Restul centurii se duce spre spate, pentru a va inconjura complet mijlocul.

Aduceti ambele capete spre fata, avand insa grija ca la spate sa nu se formeze un X.La spate cele doua „straturi” de centura trebuie sa fie unul peste celalalt, fara a se incrucisa.

Luati partea dreapta a centurii si treceti-o pe sub mujlocul centurii su pe sub partea stanga. Cele doua „straturi” vor fi unul peste altul si nu ar trebui sa fie o problema.

Tocmai s-a format o legatura obisnuita, care va ajuta sa stabiliti cat de stransa va fi centura, Dupa ce ati largit-o sau ati strans-o dupa nevoie, luati partea de sus si treceti pe sub partea de jos.

Ati reusit sa formati nodul de karate, care trebuie sa aiba forma unei sageti. Acum trebuie sa va asigurati ca ambele parti ale centurii sunt egale. Daca nu, va trebui sa repetati operatiunea.

legare1 legare2 legare3 legare4 legare5 legare6 legare7 legare8 legare9 legare10

Cum trebuie sa te comporti?

Karate implica disciplina, munca, pasiune si de ce nu si o anumita eleganta. Pentru orice incepator primul contact cu un dojo poate sa fie mai mult sau mai putin „socant” (depinde de cate informatii detinea despre ceea ce se intampla acolo, inainte sa paseasca in sala). Funakoshi, iar mai apoi altii au avut grija sa stabileasca o serie de reguli pe care trebuie sa le respecte orice practicant al acestei arte martiale. Dojo Kun si Ninju Kun au fost mai apoi „completate” cu o serie de reguli nescrise despre atitudinea unui cursant in dojo.

Iata cele mai importate:

  • intotdeauna sa va salutati sensei-ul si colegii cu grade mai mari
  • se saluta la INTRAREA si la IESIREA din dojo. Si daca sala e goala regula se respecta atata timp cat ea este folosita la antrenamente.
  • in dojo karate-ul este unica preocupare. Vorbitul in timpul lectiei, ignorarea instructorului sau executarea altor comenzi decat cele primite de la sensei dovedesc lipsa de respect. (Si de obicei au ca rezultat o „relaxare” de cateva minute in timp ce se executa un numar maaaaaaaaaaaaaaare de flotari sau de genuflexiuni).
  • intotdeauna va veti adresa profesorului cu apelativul „sensei”
  • daca sensei va corecteaza in timpul unei executii, nu uitati sa raspundeti cu „os” sau cu „hai” (da)
  • este bine sa le multumiti mereu pentru ajutor „superiorilor” (sensei sau sempai)
  • sensei si sempai nu vor fi criticati niciodata si nici corectati
  • este lipsit de politete sa parasiti sala inainte de incheierea antrenamentului. Daca totusi aveti probleme serioase fiti siguri ca ati cerut permisiunea inca inainte de antrenament.
  • daca intarziati la antrenament, va trebui sa asteptati permisiunea de la sensei sau sempai de a va alatura colegilor. De cele mai multe ori intarziatii au „cinstea” de a sta la „coada” sirului.
  • daca vi se face rau in timpul antrenamentului cereti permisiunea de a parasi sala. Teoretic nu veti avea voie sa reintrati in timpul aceluiasi antrenament. Practic insa ramane totul la latitudinea lui sensei. (Puteti sa va reintoarceti in caz ca problema a fost una minora, care s-a rezolvat in cateva minute).
  • daca trebuie sa parasiti sala pentru putin timp cereti permisiunea. In mod normal nu veti fi lasati sa iesiti pentru a merge la toaleta sau pentru a bea apa. Totusi exista exceptii: cand e vorba de copii sau cand e foarte cald. Cel mai bine este sa aveti o sticla cu apa. Sensei nu va fi prea incantat de ea, pentru ca exista riscul unei pneumonii, dar daca e chiar necesar sa beti (si de obicei este), veti putea sa va „hidratati” cu prima ocazie.
  • daca sensei solicita mai multa forta si mai multa rapiditate, oricat de obositi ati fi trebuie sa raspundeti „os” si sa incercati sa afisati „bunavointa” si interes
  • intotdeauna salutati-va partenerul, pentru a-i arata respect
  • „elevii” vor purta „gi” sau haine largi de sport. La examenul de centura insa e obligatorie purtarea „gi”-ului avand legata la brau centura corespunzatoare gradului curent
  • unghiile de la maini si de la picioare vor fi scurte si CURATE
  • nu se permite purtarea de lantisoare, ceasuri sau bratari in timpul antrenamentelor (din considerente de securitate.) Daca purtati verigheta ar trebui sa fie acoperita cu o banda
  • nu aveti voie sa mestecati guma sau sa mancati in timpul antrenamentului
  • NU ABUZATI DE CUNOSTINTELE DE ARTE MARTIALE DOBANDITE. Karate-ul trebuie sa ajute la evitarea ranirii personale si a celorlalti.